Usein kysyttyä
Jos mieltäsi askarruttaa jätehuoltoon liittyvä kysymys, todennäköisesti joku muukin on asiaa miettinyt. Tälle sivulle olemme koonneet yleisimmät vastaanottamamme kysymykset ja vastaukset.
-
Mihin ikkunalasin voi viedä?
Ikkunalasi on palamatonta kaatopaikkajätettä ja se vastaanotetaan lähimmällä ekoasemalla.
-
Mihin lasiastiat kuuluvat?
Lasi-, keramiikka- ja posliiniastiat ovat palamatonta kaatopaikkajätettä ja niitä vastaanotetaan lähimmällä ekosasemalla
-
Mihin käytetyt autonrenkaat voi viedä?
Rengasliikkeillä on velvollisuus vastaanottaa vanteettomia renkaita veloituksetta. Lähimmän rengaskierrätyspisteen löydät: rengaskierratys.com
Renkaita vastaanotetaan myös Jätekeskus Jäkälässä.
-
Mitä jätettä sipsipussi ja kahvipaketti ovat?
Molemmat on enimmäkseen muovia ja ne voi viedä kauppojen pihoilla oleviin pakkausmuovin keräyspisteisiin.
-
Voiko kartonkia laittaa paperinkeräysastiaan?
Ei voi, molemmille on omat jatkokäsittelynsä ja niistä valmistetaan eri tuotteita
-
Miten kierrätetään vanhat vaatteet?
Käyttökelpoiset, ehjät, puhtaat ja tuoksuttomat vaatteet, jalkineet ja kodintekstiilit voi viedä UFF:n keräyslaatikkoon tai kirpputoreille ja kierrätyskeskuksiin.
Rikkinäiset, mutta tuoksuttomat, kuivat ja puhtaat vaatteet ovat poistotekstiiliä ja niille on keräyslaatikot ekoasemilla. Lue lisää Poistotekstiilijätteen keräys | Jäkälä (jakala.fi)
Likaantuneet ja käyttökelvottomat vaatteet, tekstiilit ja jalkineet ovat sekajätettä ja ne voi laittaa kiinteistön jäteastiaan tai tuoda ekoasemalle seka jätteenä.
-
Mihin asbestin voi viedä?
Asbestia vastaanotetaan ainoastaan Jätekeskus Jäkälässä Torniossa.
-
Minne käytetyt lamput kuuluvat?
Energiansäästölamput ja loisteputket ovat vaarallista jätettä ja niitä vastaanotetaan ekoasemilla. Halogeenit ja hehkulamput ovat palamatonta kaatopaikkajätettä ja vastaanotetaan ekoasemilla.
Led-lamput lasketaan sähkölaitteiksi ja niitä vastaanotetaan ekoasemilla. -
Mihin vanhat kirjat laitetaan?
Kirjoja kannattaa tarjota ensin myyntiin kirpputoreille tai kierrätyskeskuksiin. Jos se ei ole mahdollista, niin kirjat voi viedä ilman kansia paperinkeräyslaatikkoon.
-
Miten pääsen eroon kyllästetystä puusta?
Kestopuut vastaanotetaan ekoasemilla ja Jätekeskus Jäkälässä. Yksityiset kuntalaiset saavat tuoda pienet erät kestopuuta ilmaiseksi, yrityksille ne ovat maksullista jätettä.
-
Saako biojätteen laittaa tavallisessa muovipussissa biojäteastiaan?
Kyllä saa. Biojäte menee jatkokäsittelyyn Ouluun mädättämöön ja siellä tehdään ensin karkea lajittelu, jossa muovipussit erotellaan biojätteen seasta pois ennen mädätystä.
-
Voinko saada jostain kirjallisia lajitteluohjeita?
Jäteoppaita ja astiatarroja voi tilata Jätekeskus Jäkälästä numerosta 0400 777 401. Ohjeet on maksuttomia.
Perusmaksu ja asiakaskortti
-
Mikä ihmeen perusmaksu?
Jätehuollon perusmaksu on kiinteä, asuntokohtainen vuosimaksu. Se peritään kaikista vakinaisessa ja vapaa-ajan asumisessa käytettävistä kiinteistöistä Kemin, Tornion, Keminmaan, Ylitornion ja Tervolan alueella. Perusmaksu ei poista velvollisuutta kuulua kiinteistökohtaiseen jätteenkuljetukseen eikä vaikuta siitä perittävään maksuun.
-
Peritäänkö perusmaksu joka kuukausi?
Ei, perusmaksu on asuntokohtainen VUOSImaksu
-
Jos omistan asunnon ja vapaa-ajan asunnon, peritäänkö jätehuollon perusmaksu molemmista?
Kyllä. Kaikista kiinteistörekisterissä olevista asunnoista peritään perusmaksu.
-
Miksi minä joudun maksamaan perusmaksun, vaikka olen jo liittynyt kiinteistökohtaiseen jätteenkuljetukseen?
Kiinteistökohtaisessa jätteenkuljetuksessa maksu peritään kotitalousjätteestä, jota kiinteistö tuottaa.Perusmaksulla taas katetaan kunnan vastuulla olevia kotitalouksien yhteisiä jätehuollon kustannuksia, joista asiakkaat eivät muuten maksa:
- Vaarallisten ja lääkejätteiden vastaanotto, kuljetus ja käsittely
- Osa hyötyjätehuollosta
- Ekoasemien ylläpito
- Jätehuollon viranomaistehtävät
- Jätehuollon tiedotus ja neuvonta
- Vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden keräyskierrokset haja-asutusalueilla
-
Minulta ei tule mitään jätettä, pitääkö silti maksaa, miksi pitää?
Täytyy. Perusmaksulla katetaan mm. jätehuollon viranomaistehtävät, jotka ovat lakisääteisiä ja pakollisia ja joiden kustannusten kattamiseksi ei voida verovaroja käyttää. Näihin kustannuksiin tarvitaan kaikkien asukkaiden panosta tuotetun jätteen määrästä riippumatta. (Täysin jätteetöntä asukasta tuskin löytyy. Jos joku perustelee, että vie ekoasemalle jätteensä, perusmaksu kattaa juuri ekoasemienkin ylläpidon)
-
Meillä on huonokuntoinen mökki/asunto, jota ei käytetä kuin varastona, miksi pitää maksaa perusmaksu?
Kaikki jotka ovat kiinteistörekisterissä asumiskäyttöön merkittynä, joutuvat maksamaan perusmaksun. Jos asunto on käyttökelvoton tai muussa kuin asumiskäytössä, sille täytyy pyytää rakennusviranomaisen lausunto käyttökelvottomuudesta tai muu vastaava selvitys asunnon käyttökelvottomuudesta esim. terveysvalvonnan lausunto, verotusasiakirja, valokuvat, sähkö- ja vesiliittymät katkaistu. Käyttökelvottomaksi todetun asunnon perusmaksusta voi hakemuksesta saada vapautuksen.
-
Voinko saada vapautuksen perusmaksusta?
Kyllä, tietyin ehdoin vapautus voidaan myöntää. Esim. vakituisen asunnon perusmaksu voidaan jättää perimättä, mikäli asunto on käyttämättä koko laskutuskauden.
-
Miten vapautusta haetaan?
Perämeren jätelautakunnalta kohtuullistamislomakkeella, joka löytyy https://www.jakala.fi/hinnat/perusmaksu/perusmaksun-kohtuullistaminen/
-
Onko tämä edes luvallista periä tällaista maksua?
Jätelaki 78 §
Kunnan jätemaksu
Kunnan on perittävä tämän lain mukaisesti järjestämästään jätehuollosta jätemaksua, jolla katetaan sille tehtävän hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. Jätteen loppukäsittelystä perittävällä maksulla on katettava vähintään 21 §:ssä tarkoitetut kustannukset. Kunta voi periä jätemaksua myös 93 §:n 1 momentissa kunnan vastuulle säädetystä jäteneuvonnasta, 143 §:ssä säädetyn rekisterin ylläpidosta ja muista vastaavista jätehuollon järjestämiseen liittyvistä tehtävistä aiheutuvien kustannusten kattamiseksi.
Jätemaksun on vastattava kunnan tarjoamaa palvelutasoa ja mahdollisuuksien mukaan kannustettava jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämiseen sekä etusijajärjestyksen mukaiseen jätehuoltoon.
Jätemaksu, jolla katetaan 1 momentissa tarkoitetusta jäteneuvonnasta, rekisterin ylläpidosta ja muista vastaavista jätehuollon järjestämiseen liittyvistä tehtävistä aiheutuvat kustannukset, voidaan periä erillisenä perusmaksuna. Perusmaksulla voidaan kattaa myös vaarallisen jätteen ja muun jätteen alueellisten vastaanottopaikkojen perustamisesta ja ylläpidosta kunnalle aiheutuvat kustannukset.
Jätemaksulla saa kerätä enintään kohtuullisen tuoton pääomalle.
-
Meillä on suvun yhteinen kesäasunto, jonka omistamme yhdessä. Ositetaanko perusmaksulasku kaikille?
Ei. Perusmaksulasku lähetetään yhdelle osakkaalle, joka sopii itse muiden osakkaiden kanssa perusmaksun osittamisesta.
-
Olen myynyt asuntoni elokuussa, miksi perusmaksu lasku tuli silti minulle?
Lasku lähetetään henkilölle, joka on omistanut asunnon 1.heinäkuuta.
-
Jätteenkuljettaja hakee minulta jo jätteet kotoa, tarvitseeko minun maksaa jätehuollon perusmaksu?
Kyllä. Kiinteistökohteisessa jätteenkuljetuksessa jätteenkuljettaja perii maksun kotitalousjätteestä. Perusmaksulla puolestaan katetaan jätehuollon yhteisiä kustannuksia, joista asiakkaat eivät muuten maksa, esim. ekoasemien ylläpito, vaarallisten jätteiden vastaanotto, kuljetus ja käsittely jne. Perusmaksu ei poista kotitalouksista haettavan jätteenkuljetuksen maksuja.
-
Kuinka usein perusmaksu peritään?
Laskutus tapahtuu kerran vuodessa, syksyisin
-
Miksi lasku tuli kuolleen ihmisen nimellä?
Tapahtuneet muutokset eivät päivity automaattisesti järjestelmiimme, vaan ne täytyy itse ilmoittaa.
-
Kenelle perumaksulasku tulee kerrostalossa?
Isännöitsijälle tai, jos isännöitsijä ei ole tiedossa, kiinteistön omistajalle. Taloyhtiöiden laskutustietoja on tarkistettu lähettämällä isännöitsijälle tai kiinteistön omistajalle kirje ennen laskun lähettämistä.
-
Missä asiakaskorttia käytetään?
Jätekeskus Jäkälässä, Vilmilän, Ylitornion ja Tervolan ekoasemilla jätekuormia tuodessa.
-
Kuka saa asiakaskortin?
Kiinteistön/huoneiston asukas.
-
Milloin ja mistä asiakaskortin saa?
Asiakaskortin saa ekoasemilta tai Jätekeskus Jäkälästä jätteitä tuodessaan.
-
Miten asiakaskorttia käytetään?
Ensimmäisellä kerralla asiakaskortti rekisteröidään asunnon osoitteelle, kortin tietoihin tarvitaan myös kiinteistön asukkaan tiedot.
Ensimmäisellä kerralla kortille ladataan myös ilmaiskäynnit (vakituisen asunnon kohdalla 4 käyntiä, vapaa-ajan asunnon kohdalla 2 käyntiä).
Jatkossa aina kun asiakas tulee tuomaan jätteitä, asiakaskortti on oltava mukana, sillä se luetaan kortinlukijalla tai vaihtoehtoisesti ladattava mobiiliversio.
Kun kaikki neljä ilmaiskäyntiä on käytetty, asiakas edelleen luetuttaa korttinsa kortinlukijassa ja asiakas maksaa jätteestä rahalla, pankkikortilla tai tarvittaessa asiakkaalle lähetetään lasku.
-
Mitä etuja asiakaskortilla saa?
Se sisältää neljä maksulliseksi jätteeksi luokitellun jätekuorman (poltettava jäte ja kaatopaikkajäte) tuomista ilmaiseksi ekoasemalle tai Jätekeskus Jäkälään (vakituinen asunto). Vapaa-ajan asunnot saavat kaksi ilmaiskäyntiä vuodessa.
-
Minkäkokoisia ilmaiskuormat saavat olla?
Max. 2m3, eli normaali henkilöauton peräkärryllinen.
-
Maksaako kortti?
Ei, kortin saa ilmaiseksi. Jos kortti katoaa, uudesta peritään viiden euron maksu.
-
Olen käyttänyt asiakortilta vain kaksi ilmaiskäyntiä, siirtyvätkö käyttämättömät ilmaiskuormat ensi vuodelle?
Ei. Kortin ilmaiskuormat nollataan aina vuodenvaihteessa ja kortille latautuu neljä uutta ilmaiskäyntiä.
-
Vanha huonokuntoinen äitini asuu yksin omakotitalossa, mutta ei voi tuoda itse jätteitä. Saanko tuoda äitini jätteet hänen kortillaan?
Kyllä. Kortti rekisteröidään asunnon osoitteelle ja siinä asuvalle henkilölle ja jos henkilö ei itse pääse tuomaan jätteitään, hänen puolestaan voi asioida ekoasemalla.
-
Jos asunnossa avopari, rekisteröidäänkö kortti molempien nimellä?
Kortti rekisteröidään asunnon osoitteen perusteella, nimenä voi olla kumman tahansa puolison nimi ja molemmat voivat käyttää samaa korttia.
-
Saanko joka vuosi uuden kortin?
Ei. Kortti on pysyvä, vuoden vaihteessa kortille ladataan uudet ilmaiskäynnit ja entiset käyttämättömät nollataan.
-
Voinko viedä mille ekoasemalle vain?
Kyllä
-
Saako viedä ekoterminaalin, miksi ei saa?
Ekoterminal ei ole varsinainen ekoasema ja heillä ei ole ympäristölupaa kaikkien jätteiden vastaanottamiseen.
-
Kuka saa kerrostalossa asiakaskortin?
Asunnon asukas saa asiakaskortin käyttöönsä. Vaikka perusmaksu peritäänkin taloyhtiöltä jokaisesta asunnosta, taloyhtiö perii sen kuitenkin asukkailta.
Miksi taloyhtiö ei saa asiakaskortteja, kun joutuu maksamaankin perusmaksun jokaisesta asunnosta
Asiakaskortti on tarkoitettu nimenomaan asunnon asukkaan jätteiden tuomiseen.
-
Saako monitarmoon viedä asiakaskortilla?
Ei saa.
-
Miten toimitaan ilmaisten käyntikertojen suhteen muuttotilanteessa?
Kun muuttaa uuteen asuntoon, saa uuden kortin, jossa neljä ilmaista käyntiä, riippumatta edellisessä asunnossa käytettyjen ilmaiskäyntien jäljellä olevasta määrästä. Edellisen asukkaan kortti mitätöidään siinä vaiheessa, riippumatta hänen käyttämiensä ilmaiskäyntien jäljellä olevasta määrästä.
-
Jos ei olla naimisissa, saanko tuoda miehen kortilla?
Kortti rekisteröidään asunnon osoitteen perusteella, nimenä voi olla kumman tahansa puolison nimi ja molemmat voivat käyttää samaa korttia.
Etkö löytänyt vastausta? Esitä kysymys
Luethan huollellisesti ettei kysymykseesi ole jo vastattu. Jätä myös yhteystietosi jos haluat vastauksen sähköpostiisi. Pyrimme vastaamaan kysymykseesi mahdollisimman pian. Kiitos!